Laden in uitvoering ...

Ons schoolprogramma

Het verre verleden, de prehistorie of oudste tijd, meer specifiek de Nieuwe Steentijd

Kinderen laten kennismaken met de Nieuwe Steentijd kan georganiseerd worden vanuit het Megalietenhuis in het rustige landelijke dorpje Wéris.  De Nieuwe Steentijd is de tijd van de dolmenbouwers die voor hun overledenen 'eeuwige' herdenkingsplaatsen bouwden, een laatste rustplaats, een plaats om hen te eren en te herdenken. Ze zijn gekend onder de archeologische benaming dolmen, maar zijn ook gekend onder plaatselijke namen zoals hunebed (Nederland), Hunengrab (Duitsland), dös (Zweden), anta (Portugal)...

De dolmenbouwers hebben monumenten gemaakt die de tijd weerstaan. In Wéris zijn de dolmens en menhirs al 50 eeuwen oud.  Deze monumenten staan in de velden.  

De Nieuwe Steentijd is de tijd van de eerste landbouwers. In Wéris vind je geen huizen van deze eerste landbouwers, maar wel van 50 jaar geleden.  Is er een gelijkenis ? 

De streek rond de dolmen en menhirs, de megalieten, is gekenmerkt door een heel verscheiden landschap als gevolg van de verschillende geologische lagen. De megalieten zelf liggen in de velden op een plateau. Ze worden omgeven door... op sommige plaatsen een glooiend landschap, op andere plaatsen hoge bosrijke rotsheuvels, zelfs een vallei in de verte. Een ideale plaats om de geografische kennis in praktijk te brengen; zelfs astronomische verschijnselen kunnen aan bod komen.

Dagprogramma : 

voormiddag : 

Het Megalietenmuseum (binnen)

- Hier ontdekken de leerlingen de levenswijze van de Eerste landbouwers en krijgen ze inzicht in de bouwkunde van hun megalithische monumenten.

- De kinderen maken spelenderwijs kennis met de evolutie van de prehistorisch mens.


Bezoek van de 5.000 jaar oude dolmen (buiten)

Wat is een dolmen ? Hoe werd die gebouwd ? Door wie? Hoe leefde men toen ? 

MIDDAGPAUZE picknickbij slecht weer binnen

namiddag : 

In het bos : 

Het landschap (buiten)

We komen langs heel bijzondere stenen : magisch - goddelijk - duivels - legende. 

De streek rond de dolmen en menhirs, de megalieten, is gekenmerkt door een heel verscheiden landschap. De megalieten zelf liggen op een plateau. Ze worden omgeven op sommige plaatsen door een glooiend landschap, op andere plaatsen door hoge rotsheuvels, er is zelfs een vallei in de verte.

In het bos komen verscheidene thema's aan bod zoals het reliëf, de horizonlijn, bepaalde astronomische verschijnselen,...

Tijdens de wandeling gaan we op "schattenjacht" (buiten)Meer informatie en reserveren  

Wilt u meer informatie of reserveren? 

Zend ons een mail naar info@megalithes-weris.be met :

De dag dat u wil langskomen, het liefst met aankomst- en vertrekuur 

Het niveau en de grootte van uw groep 

Wij helpen u graag om de keuze te maken qua combinatie en tijd.  


Praktisch

Contact: info@megalithes-weris.be

Tel. +32 (0) 086 21 02 19

Prijs : 

6 € per leerling van 10-15 u

4 € per leerlingen voor een halve dag

gratis voor de begeleiders